Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

januari 23, 2018

Als kind zijnde had je er een hekel aan, maar nu zou je haast een moord doen voor een lekker middagdutje zo nu en dan. Wist je dat voldoende slaap om meerdere reden heel belangrijk is voor je mentale gezondheid? We gaan het je even uitleggen.

Hoeveel uur zou je per nacht moeten slapen?

Laten we even beginnen met wat handige informatie over de hoeveelheid uren slaap die we gemiddeld nodig hebben. Voor kinderen is dit ongeveer 12 uur, jongeren hebben 9 á 10 uur slaap nodig en volwassenen vaak 7 á 8 uur. Per persoon kan dit nog verschillen, maar dit zijn de richtlijnen.

Wat kan het mentaal dan voor gevolgen hebben?

Slaap regelt je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je zenuwstelsel werkt zoals het zou moeten werken. Als je te weinig slaap krijgt, word je prikkelbaar en ongeduldig. Het kan zelfs je gevoel voor humor beïnvloeden. Maar het wordt nog veel erger. Uit onderzoek van het Centrum voor Slaaponderzoek van de Loughborough Universiteit is gebleken dat ieder uur verloren slaap voor het verlies van ongeveer één IQ-punt zorgt. Slaap je een paar dagen of zelfs een week slecht, dan kan het zijn dat je op school of op je werk minder goed presteert. Je hersenen gaan er letterlijk door achteruit.

Daarnaast zorgt slaaptekort voor minder concentratie, kun je je er slechter dingen door herinneren en wordt het maken van belangrijke beslissingen ook ineens een stuk lastiger. Het heeft zelfs invloed op je levensduur! Ook kan te weinig slaap ervoor zorgen dat je immuunsysteem verzwakt, waardoor je sneller ziek wordt. Geen wonder dat je zoveel rust nodig hebt wanneer je met een virus of met koorts op bed ligt.

En wat merk je er lichamelijk zoal van?

Naast de mentale gevolgen, weten we ondertussen dat slaaptekort kan leiden tot overgewicht. Maar dat is niet de enige manier waarop het ons lichaam kan aantasten. Wist je dat een schoonheidsslaapje niet voor niets zo genoemd wordt? Het blijkt dat je huid- en haarcellen zich ’s nachts vernieuwen en als je te weinig slaapt verstoor je dit proces. Voortaan maar wat eerder naar bed, want we willen er wel mooi uit blijven zien!

Ga jij na het lezen van dit artikel vanavond wat vroeger naar bed? Wij wel!

Related Post