Waarom sporten goed is voor je mentale gezondheid

januari 23, 2018

Dat sporten gezond is en ervoor zorgt dat je lichaam in vorm blijft, weten we natuurlijk wel. Maar wist je dat het ook een aantal mentale voordelen oplevert? We gaan je vandaag vertellen hoe dat precies zit!

Sporten zorgt voor een hogere eigenwaarde

In het Journal Adolescent of Health is een rapport verschenen wat suggereert dat mensen die regelmatig sportief bezig zijn, een hogere eigenwaarde hebben. Vooral voor kinderen tot 10 jaar schijnt dit erg belangrijk te zijn. Het is daarom belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd met sport kennis te laten maken. Daar zullen ze later profijt van hebben.

Sporten kalmeert

Heb je regelmatig last van stress, dan kan sporten de oplossing zijn. Bij sportieve activiteiten komen stofjes zoals endorfine, serotine en testosteron toe, waardoor stress afneemt. Het kan dus zeker geen kwaad om een uurtje naar de sportschool te gaan als je voelt dat het je allemaal even te veel wordt. Na je workout zal je je ongetwijfeld beter voelen. 

Sporten is goed voor het geheugen

Wist je dat sporten ook zorgt voor een beter geheugen? Een studie in Physiology and Behavior, wijst uit dat mensen die regelmatig bewegen, beter presteren bij geheugenoefeningen dan mensen die dit niet doen. Voor dit onderzoek werden mensen op twee momenten getoetst: wanneer zij net gesport hadden en wanneer zij hadden gerust. De eerste groep scoorde aanzienlijk hoger!

Sporten maakt je creatiever

Wanneer je even niets creatiefs meer uit je handen krijgt, wordt het tijd om een workout te doen in een van onze BigGym vestigingen. Het blijkt namelijk uit een Nederlandse studie, dat mensen die regelmatig bewegen beter zijn in creatief denken. Wil je optimaal presteren tijdens een belangrijke toets of bij een opdracht op je werk, dan is het belangrijk dat je in beweging blijft!

Sporten helpt tegen verslavingen

Wil je stoppen met roken? Duik dan de sportschool in. Dit schijnt namelijk voor korte tijd de trek in sigaretten te onderbreken. Daardoor wordt het een stukje makkelijker om van de sigaretten af te blijven. You can do it!

 Sporten maakt je productiever

Dat je er actiever van wordt, is geen geheim. Maar wist je dat sportende mensen ook productiever zijn op hun werk? Volgens een Amerikaanse studie voelen sportende mensen zich energieker en productiever op werkdagen dan collega’s die niet regelmatig sporten. Door lekker in beweging te blijven heb je dus meer kans op het maken van promotie dan je inactieve collega!

Welke mentale voordelen ervaar jij door te bewegen?

Related Post